Voluntar INSPIR
În conformitate cu Legea nr. 78 din 24 iunie 2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, orice asociație non-guvernamentală știe cât de importanți sunt voluntarii pentru desfășurarea activităților ei. Voluntarii, în pricipal elevi și studenți, fac mai mult decât o simplă activitate în timpul liber. Orice voluntariat presupune o dezvoltare persoanală a individului, doar prin simpla implicare într-o cauză în care crede, luând atitudine față de nedreptate și încercând să aducă o schimbare pozitivă în societate.
Ce fac VOLUNTARII?
Participă la toate activitățile pe care organizația le desfăsoară în funcție de vârsta sa, timpul disponibil, și solicitarea lui în care activitate dorește să se împlice, fără a fi remunerat, doar în condițiile în care este prevăzut într-un contract de muncă plătit încheiat cu asociația;
Fii parte din schimbare alături de ASOCIAȚIA INSPIR!
Te invităm să te alături misiunii noastre de a aduce speranță și sprijin comunităților de persoane vulnerabile. La ASOCIAȚIA INSPIR, fiecare gest contează! Împreună putem transforma vieți și crea un viitor mai bun pentru cei care au nevoie de ajutorul nostru. Participă la evenimentele noastre, donează sau devino voluntar!
Află cum poți contribui și implică-te acum!
„Inspiră-ți viața: Cum să găsești motivația în fiecare zi”
VALORI PE CARE VOLUNTARUL LE CULTIVĂ
Drepturile voluntarilor
Drepturile voluntarilor
Drepturile voluntarilor
Drepturile voluntarilor
Are dreptul la pauze;
Drepturile voluntarilor
Drepturile voluntarilor
Drepturile voluntarilor
Drepturile voluntarilor
Drepturile voluntarilor
Drepturile voluntarilor
Drepturile voluntarilor
Obligațiile Voluntarului
În baza art.13 nr. 78 din 24 iunie 2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, contractul de voluntariat trebuie să conțină următoarele obligații ale voluntarului:
• obligația de a presta o activitate de interes public, fără remunerație;
• obligația unei conduite complementare cu obiectivele generale ale voluntariatului – îmbunătățirea calității vieții și reducerea sărăciei, dezvoltare sustenabilă, sănătate, prevenirea și gestionarea efectelor dezastrelor, incluziunea socială și, totodată, lupta împotriva excluderii sociale și discriminarea;
• obligația voluntarului de a îndeplini sarcinile prevăzute în fișa de voluntariat, precum și respectarea instrucțiunilor stipulate în fișa de protecție a voluntarului;
• obligația de a păstra confidențialitatea informațiilor la care are acces în cadrul activității de voluntariat, pe perioada desfășurării contractului de voluntariat și pe o perioada de 2 ani după încetarea acestuia;
• obligația de a anunța indisponibilitatea temporară de a presta activitatea de voluntariat în care este implicat;
• răspunderea voluntarului în astfel de situații se angajează potrivit regulilor stabilite în legislația în vigoare și în regulamentele interne ale organizației-gazdă.
DOSARUL DE ÎNSCRIERE trebuie să cuprindă următoarele documente:
• Formularul de înscriere de voluntariat, adresată organizației-gazdă; ( o puteți lua fie de pe site/sau de la asociație în format fizic);
• Act de identitate, în copie;
• Adeverință de la medicul de familie; ( mențiunea pentru voluntariat);
• CV actualizat, semnat și datat;
• Copie după diplomă (ultima formă de învățământ absolvită ex.liceu, facultate, master, etc.)
• Cazier judiciar; ( se obține de la poliție-în original, valabil la data depunerii);
• Copie certificat de căsătorie, după caz ;
• Copie adeverinţă student/angajat;
• Certificat de integritate comportamentală.; ( doar pentru cei care lucrează /relaționează direct cu copiii/tinerii din sistemul de protecție socială, persoane vârstnice din centre rezidențiale, centre private, sau locuințe protejate pentru persoane cu dizabilități).
După finalizarea instructajelor, semnarea contractului de voluntariat în două exemplare câte unul pentru fiecare parte ( voluntar și organizația-gazdă) poate începe activitatea propriu-zisă, urmând să primească de la coordonatorul de voluntariat un ecuson, pe care are obligația de a-purta în timpul programului de activitate. ( Pentru cei care vor desfășura activitate de cercetare sociologică și vor lucra de acasă nu este nevoie să poarte ecusonul).
Orice neînțelegeri între coordonator și voluntar vor fi prezentate imediat coordonatorului/organizației- gazdă proiectului de voluntariat, în vederea medierii problemei respective.
Atât la venirea voluntarului la locul de muncă, cât și la plecarea acestuia, coordonatorul voluntarului va completa FOAIA DE EVIDENȚĂ LUNARĂ a activității voluntarului, urmând ca aceasta să fie depusă la dosarul individual al voluntarului.
Timpul de muncă
Durata timpului de muncă efectuată de voluntar se realizează cu respectarea duratei conform contractului de voluntariat, în care voluntarul a declarat în scris perioada și orele disponibile pentru a desfășura activitatea de voluntariat.
Voluntarul NU va efectua ore suplimentare, în nicio situație.
Dosarul voluntarului va fi păstrat de organizația-gazdă acestuia, respectându-se prevederile legale în ceea ce privește confidențialitatea și protecția datelor personale.
Finalizarea perioadei de voluntariat
La sfârșitul perioadei contractului de voluntariat, organizația-gazdă trebuie să evalueze activitatea voluntarului, completând în acest sens Formularul de evaluare a activității voluntarului și un Raport de activitate a voluntarului.
La încetarea contractului de voluntariat, Organizația-gazdă va elibera un CERTIFICAT DE VOLUNTARIAT care să ateste activitatea desfășurată în cadrul la care va fi anexat Raportul de activitate a voluntarului, completat de coordonatorul proiectului de voluntariat.
La încheierea perioadei de activitate prevăzute în contract, voluntarul va preda ecusonul organizației-gazdă, coordonatorului proiectului de voluntariat.